2011. január 31., hétfő

Töltött Káposzta


Töltött káposzta

Hozzávalók 4 főre:

1,5 kg savanyú káposzta, 10-12 egész káposztalevél, 1,5 kg darált sertéshús, 0,5 kg füstölt oldalas, 20 dkg húsos szalonna 20dkg mangalica zsír, 20dkg rizs vagy árpagyöngye, /én az utóbbiból készítem/,2 evőkanál liszt,  só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, babérlevél,5 gerezd fokhagyma, kevés cukor.

Elkészítés: A savanyú káposztát kissé átmossuk, a rizst vagy árpagyöngyét sós vízben félig megfőzzük, a húst összekeverjük a fűszerekkel. Azért nem írok mennyiséget, mert van, aki fűszeresen szereti, van, aki kevésbé fűszeresen. Amire oda kell figyelni, kicsit sózzuk túl a hús keveréket, mert a főzés során kifő belőle./ Disznóvágáskor a kolbász tölteléket használjuk fel a káposztához. / A cukorról sem szabad megfeledkezni, hiszen minden ételbe kell egy csipetnyi cukrot szórni, mert a fűszerek íze így jobban kijön. Ezután a húst összekeverjük a rizzsel és megtöltjük a leveleket. A szalonnát felcsíkozzuk és az edény alját kibéleljük, erre jöhet a savanyú káposzta fele, rászórjuk a lisztet, a pirospaprikát, ráhelyezzük a töltelékeket a füstölt oldalast szórunk rá 4-5 babérlevelet és a végén betakarjuk a megmaradt káposztával. Ezt megint megszórjuk, pirospaprikával rátesszük a zsírt és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 4órán keresztül lassú tűzön főzzük. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.  

Tipp: főzés során elpárolgott vizet fehér borral pótoljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése