Juci mama receptjei


Kisvirág

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 kis pohár tejföl, 1 dl, tej, 2 ek porcukor vagy gyümölcscukor, 1 tojás, diónyi zsír, 1 dkg élesztő, késhegynyi szalakáli, késhegynyi sütőpor, olaj és zsír a sütéshez, lekvár és porcukor.

Elkészítés: A szalakálit és a sütőport a lisztbe keverjük majd átszitáljuk, az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt és a tojás sárgáját is és kidolgozzuk a tésztát. Ez a tészta akkor jó, ha könnyen nyújtható, vagyis félkemény. Fél centi vastagságúra kinyújtjuk és virág formájú szaggatóval kiszaggatjuk. Ujjbeggyel kis mélyedést nyomunk a tésztavirág közepébe, megkenjük tojásfehérjével és ráteszünk egy másik virágot, amit szintén benyomunk ujjbeggyel. Bő – közepesen forró zsiradékban kisütjük. Ha kisültek lekvárt teszünk a közepükbe és megszórjuk porcukorral.



Milánói töltött dagadó

Hozzávalók: 1 egész sertés dagadó, 15 dkg spagetti tészta, ¼ kg gomba, 20 dkg sonka, 1 csomag milánói szósz, 2 tojás, só, fokhagyma, 2-3 evőkanál tejföl, zsír vagy olaj a sütéshez.
Elkészítés: A dagadót szúrassuk fel a hentessel vásárláskor, elkészítés előtt legalább 2 órával sózzuk be. Addig készítsük el a tölteléket: Tésztát félkeményre főzzük ki, sonkát, gombát aprítsuk fel és kevés zsiradékon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a milánói szószt,/ én a knorr milánói száraz alapot szoktam vásárolni melyet vízzel kell hígítani/, sózzuk, fokhagymázzuk, és forraljuk, össze majd keverjük hozzá a főtt tésztát. A tűzről levéve keverjünk bele két egész tojást és töltsük bele a dagadóba. A végét varrjuk össze vagy hústűvel nagyon gondosan tűzzük össze. Fektessük tepsibe, tegyünk alá zsiradékot fóliával takarjuk le és 180 fokos sütőben süssük 1 órát, majd vegyük le a fóliát, emeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra és süssük pirosra. A végén kenjük meg tejföllel és pirítsuk rá. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni majd szeleteljük fel, salátával tálaljuk.
Meggyes kocka

Hozzávalók: 6 tojás, 30dkg cukor, 25dkg margarin,40dkg liszt, 1 üveg magozott meggy, 2 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 2dl tej, 2evőkanál kakaópor.

Krémhez: 4dl meggy lé, 2csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 20dkg étcsokoládé, 4 evőkanál olaj.

A tojás sárgákat kikeverjük a cukorral és a margarinnal. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliás cukrot és a tejet majd összedolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához adjuk. Kétfelé válasszuk, a tésztát az egyik feléhez hozzá adjuk a kakaót és felváltva bele kanalazzuk a kizsírozott lisztezett tepsibe. A tetejét kirakjuk meggyel és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. A krémhez a meggy lével és a cukorral megfőzzük a pudingot, ha kihűlt vajjal kikeverjük és a meg sült tésztára kenjük. Az ét csokit vízgőz felett felolvasztjuk és fényesre keverjük, az étolajjal majd bevonjuk vele a süteményt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése